הסוף לקישורים הכחולים: גוגל מציגה את AI Mode, מנוע החיפוש של העתיד

פבל ישראלסקי
זה לא עדכון, זו נקודת מפנה. גוגל חושפת את החזון החדש שלה לחיפוש, ומשיקה את AI Mode: ממשק שמבוסס על בינה מלאכותית שמשנה את כללי המשחק. זהו תחילתו של עידן שבו גוגל כבר לא רק מחפשת מידע אלא חושבת, מסכמת, ולעיתים גם פועלת בשם המשתמש.
Google AI Mode

מודה שמאז שהבלוג הזה הוקם בשנת 2007 לא היה רגע שכל כך ריגש אותי כמו העדכון הזה של גוגל. תקשיבו זה ממש גדול, מכל הבחינות. אפשר להגיד שהעדכון הזה משלים את חזון העל של גוגל במלואו!

גוגל הכריזה לפני יומיים בכנס Google I/O 2025 על אחת ההתפתחויות המשמעותיות בתולדות מנוע החיפוש שלה: השקת AI Mode. לא מדובר על איזה “פיצ’ר”, אלא חוויית חיפוש חדשה שמבוססת כולה על…נישתם נכון – בינה מלאכותית. דמיינו רגע גוגל בלי קישורים כחולים. אין תוצאות ליניאריות של עמודים, אלא סוג של יישות אינטיליגנטית שמדברים איתה – והיא מבינה, מסכמת, ומתפקדת כמעט כמו סוכן אישי שפועל בשבילכם. אם יש לכם זמן, קחו רגע 7 דקות ותצפו בהכרזה בנחת כולל דוגמאות:

אבל רגע לפני שנכנסים לפאניקה, חשוב לזכור:

  • AI Mode זמין כרגע רק בארצות הברית.
  • לא מחליף את מנוע החיפוש הרגיל אלא נוסף לו כטאב חדש.
  • לא כל החיפושים יעברו לשם, לפחות לא בקרוב.

מה שכן, אנחנו עדים לתקופה היסטורית מעניינת שבה ללא ספק החיפוש, כפי שאנחנו מכירים אותו, משנה צורה.

אז קחו לכם רגע 7 דקות ותצפו בהכרזה עצמה (כולל דוגמאות):

אז לאן אנחנו הולכים מכאן? קודם צריך להבין מאיפה באנו…

האבולוציה של החיפוש: מגוגל של פעם לגוגל בעידן ה-AI

חשוב להבין שהמרדף אחרי הבינה המלאכותית לא התחיל אתמול. גוגל בנתה את זה צעד אחר צעד, ודווקא בשל כך, קשה להבין את ההווה בלי מבט לאחור:

  • 2012-2001: עידן המילים והקישורים
    מנוע החיפוש של גוגל נולד לתוך עולם מבוסס HTML. מודל הדירוג המרכזי היה PageRank – מנגנון שמדרג דפים לפי איכות קישורים נכנסים. החיפוש התבסס על התאמה בין מילות מפתח לשאילתות.
  • 2018-2012: סמנטיקה וגרפים
    גוגל הציגה את Knowledge Graph ב-2012, והתחילה להבין קשרים בין ישויות (אנשים, מקומות, תאריכים). בהמשך הגיע RankBrain, שתרגם שאילתות מורכבות להבנה הקשרית.
  • 2022-2018: עידן ה-NLP
    כניסת BERT ולאחריו MUM סימנה את המעבר להבנת כוונת המשתמש. במקום להתאים רק מילים, גוגל התחילה להבין משמעות, שאלה, הקשר וכוונה טוב יותר מתמיד.
  • 2023-2024: עידן התצוגות הגנרטיביות
    השקת AI Overviews סימנה שינוי מהותי: החיפוש כבר לא שולף מידע – הוא מנסח תשובה. המודל (בשלב זה, PaLM) בונה סיכום על סמך מקורות רבים. זה היה שלב המעבר בין מידע לתבונה.
  • 2024-2025: עידן הסוכן, Gemini עולה לבמה
    עם Gemini, גוגל סוף סוף מחברת בין שיחה, הקשר, פעולה וזיכרון. AI Mode הוא התוצאה – ממשק שיחה שמבין אותך, מבצע חיפושים מרובים, מסכם, ולפעמים גם פועל בשבילך.

כפי שאומר Nick Fox, ראש תחום הידע בגוגל:

“בעבר, חיפוש היה אחזור מידע. היום הוא מסוגל לחשוב, להבין, ולחבר נקודות. זו כבר אינטיליגנציה.”

גוגל סוגרת מעגל: כך AI Mode מממש את החזון ההיסטורי

בואו נסתכל רגע על החזון של גוגל:

החזון של גוגל
חזון החברה מתוך האתר של גוגל

עכשיו בואו נפרק אותו למרכיבים כדי לראות איך השקת ה-AI Mode למעשה משלימה את המעגל מבחינתם:

רכיב בחזון המשמעות איך גוגל מימשה את זה
Organize לארגן את המידע העולמי בצורה שניתן לחפש, למפות, ולחבר בין חלקיו מנוע החיפוש של גוגל התחיל עם PageRank והמשיך ל-Knowledge Graph, שיצר מבנה מושגי של העולם. גם שירותים כמו Google Maps ו-Google Photos מארגנים את המידע
Information לכלול את כל סוגי המידע: טקסט, תמונה, קול, וידאו, קוד דרך YouTube, Google Lens, Translate ו-Gemini, גוגל אוספת ומבינה מידע מכל סוג – לא רק מילים
Universally Accessible לוודא שהמידע הזה זמין לכולם – בכל שפה, מדינה ומכשיר אנדרואיד הפך את גוגל לנגישה בכל כיס, Chrome ומוצרי Workspace חיברו בין פלטפורמות, AI Overviews מאפשרים להבין מידע מורכב גם למי שלא יודע לנסח שאילתא מדויקת
Useful – השלמת המעגל! להפוך את המידע לכלי מעשי לפתרון בעיות, הבנה, או פעולה AI Overviews התחילו לתמצת תשובות, עם Gemini ו-AI Mode, גוגל כבר לא רק עוזרת אלא פועלת בפועל בשם המשתמש, מסכמת, מתכננת ואפילו מבצעת

במה AI Mode שונה מ-AI Overviews, ולמה זה משנה?

הפיצ’ר AI Overviews הושק ב-2023, מדובר בתקצירי תשובות מבוססי בינה מלאכותית שמופיעות בראש עמוד התוצאות של גוגל בשאלות שמזמינות תשובה מורכבת שמצריכה הסבר. הם עונים בקצרה על השאלה של המשתמש תוך הסתמכות על מקורות מרובים, עם קישורים.

AI Mode, לעומת זאת, הוא ממשק שיח חדש שמופיע כטאב עצמאי בגוגל (בשלב זה – רק בארה”ב).

כשהמשתמש מפעיל אותו, הוא נכנס למרחב דינמי שמבוסס על המודל הגנרטיבי Gemini 2.5. אפשר להקליד שאלה, לקבל סיכום, לשאול שאלה המשך, לבקש הצגת טבלאות, תמונות, תכנונים או אפילו לאפשר למערכת לבצע משימות באינטרנט (כמו חיפוש והשוואת מחירים או הזמנת טיסה).

כפי שמנסחת זאת Liz Reid, ראש צוות החיפוש של גוגל:

“דף התוצאות היה תוצר של איך שהרשת בנויה, לא של איך שמשתמשים באמת רוצים לצרוך מידע.”

גוגל לא מבטלת את תוצאות החיפוש הקלאסיות, אבל היא כבר לא רואה בהן את הדרך היחידה. AI Mode הוא מהלך אסטרטגי לעבר חיפוש שלא מציג מידע אלא מספק פתרון.

החיפוש הפך לסוכן – איך עובד המנוע החדש?

AI Mode מופעל ע”י Gemini 2.5, המודל החדש ביותר של גוגל. הנה כמה מהיכולות המרכזיות:

Deep Search: תשובות כמו של מומחה ב-2 שניות במקום שעות

השם “Deep Search” אולי נשמע מוכר, במיוחד אחרי ש-Microsoft השתמשה בו ל-Bing כפי שציין ברי שוורץ ב-Search Engine Land, אבל גוגל לוקחת אותו צעד ענק קדימה.

ב-AI Mode, Deep Search לא רק מחפש, הוא מבצע עבודת חקר שלמה בשבילך.

כאשר שואלים שאלה מורכבת, המנוע מפעיל טכניקה שנקראת query fan-out: המערכת מבצעת מאות חיפושים במקביל, שואבת מידע ממקורות שונים, מסננת, מסכמת ויוצרת תשובה אחת, עשירה, ארוכה, מצוטטת ומגובה בקישורים. זה מרגיש כמו דוח מקצועי של אנליסט, רק שנבנה עבורך תוך שניות.

בהמשך השנה יתווספו יכולות אנליזה בזמן אמת (כחלק מ-Search Labs) שיאפשרו ל-AI Mode ליצור גרפים, טבלאות וניתוחים דינמיים על סמך מידע “חי” (כמו תוצאות ספורט, מניות, או חדשות). דמיינו לשאול “איך משתווה רווחי אפל לשנה שעברה?” ולקבל מיד תרשים מוכן עם הסבר.

Project Mariner: הסוכן שלך לעבודה השחורה

עד היום, חיפוש בגוגל היה: אתה שואל ← גוגל מראה לינקים ← ואתה גולש לבד.

עם Project Mariner, שהשתלב כעת בתוך AI Mode, גוגל הופכת לא רק למדריכה אלא למבצעת.

ניקח לדוגמה את השאלה:

“תמצא לי שני כרטיסים זולים למשחק של הרדס בשבת הקרובה, ביציע התחתון”

מה שיקרה זה שהמערכת תתחיל לחפש בכל אתרי הכרטיסים, תנתח מאות אפשרויות בזמן אמת, תחשב מחירים ומיקומים, תסנן לפי העדפות, ותחזיר לך רק את האופציות הטובות ביותר עם כפתור לקנייה מיידית.

גוגל לא תקנה בשבילך בלי אישורך, אבל תביא אותך ישירות לנקודת הפעולה, מבלי שתצטרך לגלוש לבד או למלא טפסים שוב ושוב.

 

Search Live: שיחה מבוססת מצלמה וקול

אם AI Overviews התבססו על שאילתות טקסט, Search Live מרחיב את האפשרויות לעולם הפיזי.
באמצעות Google Lens, מצלמה, וזיהוי קולי, AI Mode מאפשר לחפש דברים שלא קל לתאר במילים.

לדוגמה: אתה מצלם צמח לא מוכר – ושואל “איך מטפלים בזה?”

או מצלם שלט רחוב בניו יורק – ושואל “יש מסעדות איטלקיות באיזור הזה?”

התשובות מגיעות בתוך שיחה טבעית, עם הקשר חזותי ומידע מקומי.

המהלך הזה הופך את החיפוש לממשק היברידי, בין העולם הפיזי לדיגיטלי, ופותח דלת ליישומים אינסופיים בתחומים כמו תיירות, לימוד, רפואה ועוד.

חיפוש הקשרי אישי: AI שמכיר אותך, מרצונך

שילוב אופציונלי של היסטוריית חיפושים, אימייל, ואפליקציות נוספות של גוגל – לבניית הקשר אישי עמוק.

בשלב זה, ניתן לחבר את Gmail ושירותים נוספים של גוגל כדי שהחיפוש יכיר אותך לעומק:

  • מה הזמנת
  • איפה אתה שוהה
  • מה אתה אוהב לאכול
  • אילו תחומי עניין חיפשת לאחרונה

לדוגמה:

אם תחפש “מה לעשות בסופ”ש הקרוב בנאשוויל עם חברים, אנחנו פודיז שאוהבים מוזיקה”

המנוע יביא המלצות למסעדות עם ישיבה בחוץ (כי חיפשת ככה בעבר), אירועים קרובים למלון שלך (כי גילה את מיקום ההזמנה בג’ימייל), ואירועים שמתאימים לטעם שלך.

אפשר לכבות את ההתאמה האישית בכל רגע, אבל מי שבוחר להפעיל אותה, מקבל חוויית חיפוש כמעט אינטימית.

לסיכום, הכל מתרחש תחת ממשק שיח אינטואיטיבי ולא רשימה של לינקים, דמיינו את אותו גוגל כמו שאתם מכירים אבל אקטיבי.

צפו בסרטון של דקה וחצי כדי לראות איך זה עובד בפועל:

לאן הולך עולם ה-SEO והפרסום הממומן בעידן AI Mode?

ללא ספק השאלה הקריטית שמעניינת את כולנו.

כבר יותר מ-20 שנה זה היה פשוט: האתר יוצר תוכן, גוגל מדרגת, ואם יש מזל אתה מקבל קליקים. אבל ב-AI Mode החדש, החיפוש לא תמיד נגמר בלחיצה על לינק.

בדומה ל-AI Overviews חווית החיפוש ב-AI Mode עדיין ממשיכה להציג קישורים לאתרים כי הקישורים הללו מבוססים על מקורות שמזינים את התשובה. במובן הזה, התנועה האורגנית לא נעלמת, היא פשוט משנה צורה. אלא שככל שהמודל הופך לחכם יותר, הסיכוי שהמשתמש בכלל ירגיש צורך ללחוץ על קישור הולך ופוחת.

עם זאת, חלק מאנשי ה-SEO דווקא מדווחים על שיפור באיכות התנועה כאשר היא מגיעה ממודלי AI גנרטיביים:

“אנחנו בהחלט רואים שהטראפיק שמגיע הרבה יותר מעורב ומוכן לפעולה”, אומר Jim Yu, מנכ”ל BrightEdge (פלטפורמת SEO) בראיון ל-Wired, “אחרי שלוש אינטראקציות עם ה-AI, מי שלוחץ עושה זאת בכוונה אמיתית”.

מנגד, אצל מו”לים רבים, התחושה היא של סכנה קיומית.

פחות קליקים משמעותם פחות צפיות ובמילים אחרות: פחות הכנסות.

“איך יוצרי תוכן ומפרסמים שמתפרנסים מפרסום תצוגה הולכים לשרוד בעולם שבו אין תנועה?” שואלת Lily Ray, סמנכ”לית אסטרטגיית SEO בסוכנות Amsive באותו הראיון ל-Wired. הפתרון האפשרי שמסתמן – שיתופי פעולה ישירים עם פלטפורמות AI. כך למשל WIRED חתמה על הסכם עם OpenAI, אך לא עם גוגל.

מעבר לדאגה על תעבורה, קיימת גם שאלה גדולה של אמינות. AI Mode עדיין טועה, לפעמים באופן מטריד. בכתבה שפורסמה ב-Wired, נמצא שהמנוע חזר על מיתוסים גזעניים בנוגע ל-IQ במדינות אפריקאיות תוך ציטוט מקורות בלתי אמינים. בעקבות בדיקה עיתונאית, גוגל נאלצה להשבית את AI Overviews לשאילתות בנושא זה אך AI Mode לא עודכן בזמן אמת. למרות זאת, בגוגל מבהירים כי שיעור הדיוק של התשובות עומד ברמה דומה לתכונות קיימות כמו Featured Snippets, והעבודה לשיפור ממשיכה כל העת.

ומה לגבי פרסום ממומן?

לפי נתוני 2024, 77.8% מהכנסות גוגל הגיעו מפרסום. המשמעות היא ברורה: הפרסום הממומן לא ייעלם, הוא פשוט ישנה צורה. ייתכן שנראה מודעות כחלק מהתשובה, כחלק מההמלצה האישית, או כמסע צרכני שיוזם ה-AI עצמו. הפרסום יהפוך לפחות גלוי, אבל הרבה יותר מדויק (עלויות קליק/ליד/המרה נמוכות יותר?).

העולם הישן של SEO לא ייעלם מחר בבוקר, אבל הוא כבר לא לבד. התוכן כבר לא צריך רק להיות “מדורג”, הוא צריך להיות מוכל בתוך התשובה. גוגל לא רק מציגה לינקים, היא מחברת בין רעיונות, יוצרת סינתזה, ובמקרים רבים, פותרת את הבעיה עוד לפני שהמשתמש לוחץ.

“זה העתיד של Google Search. גם לנו, כמחפשים וגם כמי שמתפרנסים מזה, אין ברירה אלא להסתגל”, מסכם בארי שוורץ מ-Search Engine Land.

המסר ברור: לא מדובר בשלב חדש של קידום – אלא במערכת אקולוגית חדשה של הבנה, הקשר ונוכחות. בעולם הזה, נצחונות לא נמדדים רק בדירוגים – אלא בשאלה האם הרעיונות שלך קיימים בתוך התשובה עצמה.

לסיכום, איך להיערך לחיפוש החדש?

העתיד שגוגל מכוונת אליו לא כולל עמוד תוצאות, הוא כולל פתרונות.

AI Mode לא רק משנה את הדרך שבה אנשים שואלים שאלות, אלא גם את הדרך שבה מותגים צריכים לחשוב על נוכחות דיגיטלית.

כדי לא להישאר מאחור, הנה שלושה מהלכים קריטיים שכל בעל אתר, יוצר תוכן או מקדם צריך לעשות כבר עכשיו:

  • להבין את כללי המשחק של GEO: קידום למנועים גנרטיביים כמו Gemini ו-ChatGPT לא מתבסס על לינקים, אלא על רעיונות. למד איך לגרום למודלים להציג את התוכן שלך גם בלי לציין את שמך (מדריך GEO המלא).
  • להבין איך AI Overviews פועל: תצוגות ה-AI של גוגל בתוך החיפוש עדיין מהוות אזור חשיפה קריטי. חשוב להבין אילו פרמטרים מכניסים אותך פנימה, ואיך לשפר את הסיכוי לכך (מדריך איך להופיע ב-AI Overviews).
  • לשנות גישה ולהיות פתוח לשינוי: ממיקומים לנוכחות רעיונית, בעולם של מודלים גנרטיביים, לא חשוב אם האתר שלך בעמוד הראשון אלא האם הרעיונות שלך נמצאים בתוך התשובה עצמה.
נכתב על ידי
יזם, יועץ ומומחה GEO (אופטימיזציה למנועים גנרטיביים) ושיווק דיגיטלי לעידן ה-AI. מייסד AskPavel ומנכ”ל אנגורה מדיה, סוכנות שיווק דיגיטלי מבוססת ביצועים, המסייעת למותגים וסטארטאפים להגדיל נוכחות דיגיטלית, טראפיק, לידים והכנסות.
0 0 הצבעות
קלות השימוש
0 0 הצבעות
פיצ'רים ופונקציונליות
0 0 הצבעות
תמיכה טכנית
0 0 הצבעות
תמורה לכסף
הרשמו
הודע על
guest

0 תגובות
פידבקים מוטבעים
צפייה בכל התגובות
פבל ישראלסקי
4
קידום אתרים
פבל ישראלסקי
67
ניהול קהילה
פבל ישראלסקי
326
שיווק דיגיטלי
פבל ישראלסקי
133
מדיה חברתית
יורם ליכטנשטיין
110280
תוכן וקופירייטינג
שי משען
105072
פרסום באינטרנט
דוד כהן
104472
מדיה חברתית
דנה רוזן
84331
ניהול קהילה
נשארים מעודכנים לפני כולם

מעל 15,000 מקצועני שיווק ובעלי עסקים נשארים מעודכנים בכל מה שחדש בשיווק דיגיטלי מאז 2007

נשארים מעודכנים בכל מה שחדש בדיגיטל

מעל 15,000 אנשי שיווק ובעלי עסקים נשארים מעודכנים בכל מה שחדש בשיווק דיגיטלי מאז 2007

0
נשמח לשמוע את דעתך, נודה לתגובהx
שיווק דיגיטלי שמביא תוצאות.
לוגו דייסון

189%

יחס המרה למודעות

לוגו איסתא

424%

הכנסות מהאתר

לוגו קפה עלית

139%

מבקרים חדשים באתר

לוגו נקסט

258%

רכישות אורגניות